bron: Anwb.nl
Tweedehands auto kopen in 11 stappen
Stap voor stap naar je ideale occasion
Het kiezen en kopen van een tweedehands auto wordt eenvoudig en overzichtelijk met dit 11 stappenplan. Hier vind je praktische tips voor het kopen van een tweedehands auto.
1. Kies een auto die bij jouw wensen past
Bedenk waarvoor je de tweedehands auto wilt gebruiken én welk model en type daar het beste bij past. Denk hierbij vooral aan:
- Ruimte en zitplaatsen
- Instaphoogte van de auto
- Merk, model, uitvoering en opties
- Brandstofverbruik
- Milieu en energielabel
- Veiligheidsvoorzieningen
- Autokosten
- Een nieuwe of een tweedehands auto
- Doorrijden of inruilen
- Wegenbelasting, BPM en bijtelling
2. Waar koop je een tweedehands auto
Als je een tweedehands auto koopt bij een autobedrijf, dan heb je (als het bedrijf bij de BOVAG is aangesloten) meer zekerheden met betrekking tot garantie en service dan wanneer je hem van zomaar een autohandelaar of van een particulier koopt. Bovendien kun je eventuele gebreken aan de auto gemakkelijker op het autobedrijf verhalen. Maar autobedrijven zijn vaak iets duurder dan particulieren. BOVAG-garantie geldt overigens voor auto’s met een aanschafprijs vanaf 4.500 euro.
3. Proefrit
Maak een uitgebreide proefrit over verschillende soorten wegen (stad, buitenweg, snelweg) om een goede indruk van de auto te krijgen. Kijk of alle bedieningen nog goed functioneren. Let op de mate van slijtage en de algehele indruk die de auto maakt. Let op de besturing, de remmen, de mate van roestvorming, de (been)ruimte, de zit, de vering, het geluid en het zicht. Of laat een aankoopkeuring uitvoeren als u ´particuliere´ auto op het oog heeft.
4. Autokosten
Aan de hand van het kenteken, maar ook op basis van merk en type van het gewenste model, kun je voor jouw eigen situatie de autokosten berekenen.
5. Onderzoeksplicht
Een verkoper is verplicht om de mankementen en gebreken over de auto melden. Vraag daar expliciet naar! Aan de andere kant heb je als koper ook de plicht de staat van de auto te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een proefrit en een aankoopkeuring.
6. Controleer de kilometerstand
Is de onderhoudsgeschiedenis van de auto bekend? Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is. Klopt de kilometerstand en zijn de reparaties en beurten op logische momenten uitgevoerd? De Nationale Auto Pas (NAP) registreert de kilometerhistorie. Vraag hiernaar. Koop je bij een particulier check dan de kilometerstand online bij de NAP. Hier zijn geringe kosten aan verbonden. Laat de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen. Blijkt deze achteraf niet te kloppen, dan heb je juridische mogelijkheden om de verkoper hierop aan te spreken.
7. Onderhandelen
Bij aanschaf van een tweedehands auto kun je onderhandelen.
Kom je zonder een inruilauto dan is dat een goed argument om op de prijs af te dingen. Voorts kun je bedingen dat je akkoord gaat met de (vraag)prijs mits de auto wordt afgeleverd met een nieuwe radio, en/of een nieuwe APK en/of een onderhoudsbeurt en/of winterbanden etc.
Na de koop kan er niet meer worden onderhandeld. Vraag dus tijdig naar de leveringsvoorwaarden en de garantie. Voel je jezelf onzeker bij het onderhandelen, neem dan iemand mee.
8. Leveringstermijn en koopovereenkomst
Neem de leveringstermijn in de koopovereenkomst op. Wie een vaste datum heeft afgesproken, mag de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst ontbinden als de verkoper zijn afspraak niet nakomt. Dit moet je de verkoper wel schriftelijk laten weten. Let wel: dit geldt alleen als je de auto koopt bij een bij de BOVAG aangesloten bedrijf.
9. Garantie
Als je bij sommige autobedrijven koopt, is garantie niet vanzelfsprekend. Vraag daarom naar de garantievoorwaarden. Laat deze garantievoorwaarden ook in de verkoopovereenkomst opnemen. Mocht een mankement aan de auto ontstaan, beroep je dan op de garantie en eis dat de verkoper het probleem oplost. Binnen de garantieperiode hoef je niets te bewijzen.
Bovag garantie is wel vanzelfsprekend bij een Bovag autobedrijf en geldt voor occasions vanaf € 4.500. Daaronder bieden handelaren soms ook garantie. Dat kan per bedrijf verschillen dus kijk dan goed naar de voorwaarden.
10. Overschrijven van het kentekenbewijs
Het papieren kentekenbewijs is in 2014 komen te vervallen, bij aanschaf van een andere auto krijg je nu een kentekencard en wordt het papieren kentekenbewijs, dat bij een gebruikte auto hoort, ingenomen. Op de kentekencard, zo groot als een betaalpasje, staan zowel de voertuiggegevens als de gegevens van de eigenaar vermeld. Het vervangt hiermee het oude deel IA en IB. Het nieuwe pasje krijg je thuisgestuurd.
Deel II, het overschrijvingsbewijs, is vervangen door een tenaamstellingscode van 9 cijfers. Deze code heb je nodig bij verkoop, inruil, schorsing, sloop of uitvoer van het voertuig. Raak je de code kwijt, dan is het aanvragen van een nieuwe een kostbare aangelegenheid. Deze code kun je dus het beste thuis op een veilige plek bewaren.
Als je een auto bij een garagebedrijf koopt, dan kan deze meestal het kenteken direct op jouw naam zetten en een nieuwe kentekencard aanvragen. Je moet in beide gevallen een geldig legitimatiebewijs tonen. De card wordt, tezamen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode, door de RDW opgestuurd. In de tussentijd mag je met het tenaamstellingsverslag, dat de eerste 4 cijfers van de code bevat, met de auto rijden.
11. Verzekering en vrijwaringsbewijs
Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht een WA-verzekering voor de auto te hebben. Heb je een auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. Het vrijwaringsbewijs is erg belangrijk, want daarmee kan je aantonen dat schades en bekeuringen niet door u zijn veroorzaakt.
Advies bij aankoop van een occasion?
Marvin Raaijmakers
Werkplaatschef/Verkoper
Heeft u behoefte aan meer informatie bij de aankoop van een occasion? Kom dan voor een gesprek naar onze showroom in Wijchen.”